Beleggers op Wall Street waren maandag positief gestemd door uitlatingen van Fed-president Janet Yellen en afnemende spanningen in Oekraïne.
Yellen zei dat er op de arbeidsmarkt nog altijd sprake is van aanzienlijke speling en dat de uitzonderlijke steunmaatregelen voorlopig worden voortgezet.
Kwartaalwinst voor S&P500
De S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1872,34 punten. De index steeg in de eerste 3 maanden van dit jaar 1,3 procent, de vijfde kwartaalwinst op rij en de langste zegereeks sinds 2007. De Dow-Jonesindex ging 0,8 procent vooruit tot 16.457,66 punten en de Nasdaq won 1 procent tot 4199,00 punten.
Vooral aandelen van biotechbedrijven waren in trek. Edward Lifesciences en Medtronic stegen respectievelijk 4,2 en 1,9 procent na gunstige testresultaten van hartkleppen die zij maken.
De euro was 1,3776 dollar waard, tegen 1,3777 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent in prijs tot 101,51 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 107,74 dollar per vat.
Yellen drukt verwarring de kop in
,,Na eerdere commentaren van Fed-bestuurders hadden beleggers het idee gekregen dat de rente sneller dan verwacht zal stijgen. Dat heeft Yellen met haar commentaar waarschijnlijk de kop ingedrukt'', aldus een handelaar.
Yellen zei op 19 maart dat het maandelijks opkopen van obligaties mogelijk stopt in het najaar en dat de rente ongeveer 6 maanden daarna mogelijk zou stijgen. Topman Charles Evans van de Federal Reserve Bank of Chicago voegde daar een week later aan toe de eerste renteverhoging te voorzien in de tweede helft van 2015.
Chicago stelt teleur
Beleggers blijven gericht op macrocijfers, ondanks de verhelderende woorden van Yellen. Vlak na de opening van de beurshandel in New York kregen ze een tegenvaller te verwerken. De economische bedrijvigheid in en rond de stad Chicago bleek in februari veel minder sterk te zijn toegenomen dan verwacht. Later in de week komen er cijfers over de Amerikaanse industrie.
Zondag concludeerden de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, John Kerry en Sergei Lavrov, dat de spanningen rond Oekraïne op diplomatieke wijze moeten worden weggenomen. Rusland haalde maandag een bataljon bij de grens met Oekraïne weg, een voorwaarde die Kerry zondag had gesteld. ,,Voor zover er al geopolitieke spanningen waren op de beurzen, is de boel nu gekalmeerd'', zei een beleggingsstrateeg.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl